Mette Henrika

Kungsleden Saltoluokta till Kvikkjokk
Stormens grepp släppte oss till slut och det var definitivt såna orkanvindar som jag inte hade velat möta på kalfjället, så jag var glad att vi hade tagit in på Saltoluokta Fjällstation under de stormiga dagarna. Tur så fanns det lite smått att hjälpa till med på fjällstationen inför deras vintersäsongsöppning kommande vecka, så vi skottade snö, packade upp varor till butiken, monterade hyllor och var bärhjälp till några nya köksmaskiner. Bra att våra ofrivilliga vilodagar kom någon till nytta helt enkelt.
 
 
Sedan kom vi äntligen vidare mot Kvikkjokk. Stormen hade gjort att stora delar av snön helt enkelt blåst ner från kalfjället precis när vi lämnat Saltoluokta, så vi fick ta av sig skidorna för att inte förstöra dem och gå upp. Sedan blev det bättre med snö när vi närmade oss Sitojaure. Strax innan sjön var det dock några hundra meter av kämpande i djupsnö då jag nästan undrade om det här med Kungsleden var en så bra idé. Såna tankar kommer ibland och jag kan konstatera som jag redan gjort några gånger under senaste veckor - att den här turen inte bara är norrsken.
 
 
Efter djupsnön kom vi sedan ut på sjöisen och då glömmer man snabbt hur kämpigt det varit bara en stund tidigare. Vi sov i vindskyddet den natten, där saknas värme men funkar fint med vintersovsäck och dubbla liggunderlag.
 
 
 
 
Sedan tog vi en lång dagsetapp från vindskyddet, förbi Aktse och hela vägen till Pårtestugan. Aktsebacken var inte att leka med, kändes som den aldrig skulle ta slut och dessutom var det blåsigt och snöigt. Vi passerade sedan mynningen till Rapadalen, tog oss över några reglerade vattendrag före vi efter en galet lång etapp tog oss till Pårtestugan. Därifrån var det bara platt över isarna och sedan nedför till Kvikkjokk. 
 
Etappen har gått bra, och nu har jag 223 km avverkat längs Kungsleden. Jag vill liksom komma fram samtidigt som jag inte vill att det ska ta slut. Härifrån fortsätter vi mot Ammarnäs, mitt tält från Hilleberg har också kommit hit, och jag ser framemot lite vintertältande längs den resterade delen av Kungsleden.